Feestelijke start nieuwbouw azc Burgum

De start van de nieuwbouw van azc Burgum werd vrijdag 27 september gemarkeerd. Burgemeester van Tytsjerksteradiel Jeroen Gebben, de voorzitter van het bestuur van het COA Milo Schoenmaker en directeur Hegeman Bouwgroep René Hofsté verrichtten een feestelijke handeling.

Tekeningen van kinderen

De feestelijke handeling was het begraven van een tijdcapsule gevuld met tekeningen en werkjes gemaakt door de kinderen van azc Burgum. Stichting de Vrolijkheid had aan de kinderen gevraagd iets te verbeelden waar ze blij van worden. Op deze manier is met het begraven van het blik een positief fundament onder de nieuwe locatie gelegd. Na de officiële handeling was het tijd voor een hapje en een drankje en veel gezelligheid.

foto: kinderen als symbolische bouwstenen onderweg naar de feestelijke handeling

Huidige gebouwen verouderd

Het azc in Burgum bestaat sinds 2000 op de locatie aan de Elingsloane. De opvanglocatie doet inmiddels dienst als gezinslocatie voor uitgeprocedeerde asielzoekers. De huidige semipermanente gebouwen zijn sterk verouderd en voldoen niet meer aan de kwaliteitseisen van het COA. In samenspraak met de gemeente is besloten om de locatie duurzaam te herontwikkelen.

Uitstraling reguliere woonwijk

Het azc wordt herontwikkeld met de uitstraling van een reguliere woonwijk met grondgebonden woningen, zodat de locatie met de bestemming “wonen” ook een toekomstwaarde heeft. Het programma van de herontwikkeling bestaat uit 64 grondgebonden woningen, een kantoorgebouw en een bijeenkomstgebouw. In juli 2019 tekende het COA met Hegeman Bouwgroep een aannemingsovereenkomst voor de nieuwbouw. In samenwerking met De Groot Vroomshoop realiseren wij het project gefaseerd. Het azc blijft operationeel tijdens de bouw.

(bron: COA)

naar overzicht