Janninkkwartier; voor mensen die weten wat ze willen

Enschede


 • Architecten:
  Studio Komma, RRog
 • Opdrachtgever(s):
  Gemeente Enschede
 • BVO:
  70 Stadswoningen
 • Type:
  Ontwikkeling, Woningbouw, ICB


Voor mensen die weten wat ze willen

Het Janninkkwartier is een bijzondere omgeving. Een plek voor de stedeling die weet wat hij wil en graag alle gemakken van de binnenstad om de hoek heeft.

Groen, autovrij en verbonden

Het Janninkkwartier wordt ontwikkeld tot een bijzonder woongebied: stedelijk en compact, maar tegelijk ook groen en klimaatadaptief. De openbare ruimte is het domein is van de voetganger en de fietser. Auto’s kom je in deze wijk bijna niet tegen. In het plan is de parkeervraag daarom collectief opgelost onder een deel van de woningen, waardoor het mogelijk wordt de binnenhoven maximaal te vergroenen. Op die manier ontstaat er een groen raamwerk dat het gebied perforeert en het geheel een herkenbare parkachtige uitstraling geeft.

Een collectieve identiteit met individuele karakter

De uitstraling van het woongebied is divers maar herkenbaar. De woningen zijn uitgewerkt als individueel herkenbaar met een specifiek karakter geinspireerd op het naburige Janninkcomplex: een robuuste uitstraling van metselwerk, glas en met een heldere gebouwstructuur.

Teamwork

In samenwerking met Studio Komma en RRog ontwikkelde Hegeman Ontwikkeling een plan met een gevarieerd aanbod van 70 stadswoningen. Het plan werd door de jury unaniem als beste beoordeeld en is daarom het winnende plan voor de tender die de gemeente Enschede uitschreef voor het Janninkkwartier. 

Vergelijkbare Projecten

Ontwikkeling

Woningbouw

ICB